Inspirerende tentoonstelling met grappig intermezzo

Een aantal weken geleden bezocht ik de weergaloze tentoonstelling ‘de naakte waarheid’ in Rijksmuseum Twenthe. Een bijzonder tijdsdocument dat een kritische blik werpt op de ‘idealen en illusies’ die mensen voor zichzelf creëren. Echt een aanrader!

Al struinend langs de werken stonden mijn oma en ik stil bij wat mensen drijft, waarom sommige dingen als de norm gelden en andere zaken af worden gedaan als lastering en banaal… Na het passeren van mijn favoriete zaal, waar de kunstwerken van Andres Serrano je vanaf de muur aanstaren, werden we aangesproken door een journalist van de Tubantia. Of we hier uit de buurt kwamen en iets wilden vertellen over deze tentoonstelling. Uiteraard! De zojuist met oma besproken theorieën kwamen nu goed van pas. Voor het complete artikel zie plaatje.

Het toeval wil dat twee weken daarvoor, terwijl mijn vriend en ik argeloos rondhingen op de Hengelose markt, ik ook werd aangesproken door een journalist. Dit keer ging het artikel over de Duits-Nederlandse banden en wat mijn vriend en ik wisten over Emstedte, partnerstad van Hengelo. Het item toonde uiteindelijk enkel het stuk waarin ik werd gevraagd naar hoe je een Duitser het best kunt plagen… geen humor zei ik, waarop mijn Duitse vriend de tegenaanval inging… missie geslaagd zou ik zeggen!

Maar waarom wij? Vroegen we de journalist in Hengelo. Het simpele antwoord was, omdat jullie de enige onder de 80 zijn hier, en om nou alleen deze mensen te interviewen is niet aansprekend genoeg voor een grote doelgroep. Ik ben bang dat dit in het museum ook het geval was. Ik was inderdaad de enige ‘jongere’ daar. Zonde, het museum is een fantastische plek voor jong en oud, met geweldige tentoonstellingen en verhalen die je aan het denken zetten.

Daarom hierbij mijn tip, laat je inspireren! Bezoek het museum, ga naar de markt, kijk om je heen en neem de wereld in je op zonder oordeel, want raar is ook maar een door de mens geschapen illusie!

Lees lekker verder